V rómskej osade Podskalka v Humennom dokončujú 65 bytov nižšieho štandardu

07.06.2007 Humenné

Humenné 7. júna (TASR) - Práce na výstavbe 64 bytov nižšieho štandardu, ktoré skolaudujú v závere júna v rómskej osade Podskalka v Humennom, finišujú.
Do nových bytov presťahuje samospráva neplatičov z mesta. \"To nám značne pomôže znížiť náklady, ktoré musí mesto vynaložiť za neplatičov - tie predstavujú tri milióny korún, \" povedal dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Podľa jeho slov si samospráva uvedomuje, že neplatiči budú naďalej vytvárať dlhy, tie však ročne neprekročia 500-tisíc korún.
Byty nižšieho štandardu označil primátor ako rýchlo návratnú akciu. Na ich výstavbu poskytlo mesto z vlastného rozpočtu viac ako šesť miliónov korún, teda 30 percent celkových nákladov.
\"V súvislosti s presťahovaním neplatičov do rómskej osady Podskalka sa bude musieť tejto lokalite venovať väčšia pozornosť, \" konštatoval primátor. Mesto pripravilo štúdiu, ktorú prerokuje so splnomocnenkyňou vlády pre rómske komunity Klárou Orgovánovou a s podporou štrukturálnych fondov a vlády chce vybudovať na Podskalke občiansku vybavenosť a školu. V prípade, že samospráva nezíska financie, bude musieť žiakov z osady prevážať autobusom do niektorej zo škôl v meste. Samotný primátor výstavbu novej školy nepovažuje za najrozumnejšie riešenie. Tvrdí, že mesto má dostatočné vyučovacie kapacity a kúpa autobusu a zvážanie žiakov z osady do mestskej školy bude finančne menej náročné.
 

Vyberte región